top of page

PRO AREA

27.06.2024

PROGRAMMA-OVERZICHT

📣 11:30 - 12:30

Presentatie van onze instrument "Aware me up!"  

🥣 12:45 - 13:45  

Pro Lunch "Slow meetings" 

☮  14:00 - 17:00 

Workshop "gendergeweld: blinde vlekken en verantwoordelijkheden" 
©   15:00 - 17:00  

Workshop "Auteursrecht & naburige rechten" 
🍻 17:00 - 18:00  

Pro drink 
💃  18:00 - 19:30  

Dans, theater & pole dance voorstellingen
🎶 19:30 - 01:00  

Concerten & DJ sets

gratis
deelname

Pers conferentie : Aware me up!

"Een instrument voor daders om hun rol en verantwoordelijkheid in het voortduren van gendergerelateerd geweld in vraag te stellen." 

 

Dit instrument is geïnspireerd op de "Violentometer", een initiatief van het Centre Hubertine in Frankrijk. Het werd ontworpen op 17 juni 2022 tijdens onze pedagogische workshop, geleid door het team van Sacha Plan, in het VK-Vaartkapoen. 

Een project geïnitieerd door Beats 'n' Roots & VK-Vaartkapoen in samenwerking met Plan Sacha.

De collectieven et organisaties die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van dit instrument :

Agence Une Fois, A L’aise Bien, Genre d’à Côté, Funke, Les Volumineuses, Modus Vivendi, Quality Nights, Rebel, Safe Ta Night, SCIVIAS, VI.BE, Voix de Femmes

Aware me up! wordt eerst aan de muzieksector getoond voordat het vanaf 23 juni gratis kan worden gedownload op onze website.

We nodigen event promotors en alle actoren in de muziekindustrie uit om mee te doen!

Activiteit open voor iedereen zonder inschrijving
Tijd : 11:30-12:30

Plaats : L'Abeille Blanche, Quai de Mariemont 57, 1080 Molenbeek

Pro lunch "Slow Meetings"

met de steun van 

"Een bevoorrecht moment van ontmoeting tussen FINTA-programmeurs en artiesten" 

Wij brengen profielen met gemeenschappelijke interesses samen. Het concept van slow meeting dat wij ontwikkelen heeft tot doel artiesten en hun werk te verbinden met de professionele wereld. We nodigen 4-5 programmeurs uit om een gezellig moment te delen met 15 professionals of artiesten rond een maaltijd die met liefde en passie is bereid door een team van vrouwen die zich inzetten voor een duurzamere wereld : Kantine du Canal.

Onze eerste uitgenodigde programmeurs!

Morgane Mathieu heeft net de artistieke leiding overgenomen van het Festival d'Art, een festival van wereldmuziek en stemmen in erfgoedsites in Hoei. Na een lange ervaring bij Muziekpublique wil ze het Festival d'Art dynamischer, jonger en vrouwelijker maken en Belgische artiesten promoten op het gebied van traditionele, wereld- en volksmuziek, gekoppeld aan erfgoed en met een akoestische esthetiek.

Mac Kam, polymorf, niet-binaire, niet-blanke, niet-hetero cisgender artivist, staat aan het roer van Ladyfest BXL, dankzij een onderneming die in 2018 begon. Naast haar betrokkenheid werkt ze met haar collega's van Games Ovaires aan een activistische documentaire, getiteld "Fxmmes Fxtales", die feministisch artivisme in de kunst en cultuur in Brussel onderzoekt. Het belooft een spannend initiatief te worden.

Mac Kam - LadyFest BXL - Slow meetings.png

Eve decampo is artistiek coördinator muziek bij L'Atelier 210, een multidisciplinaire culturele ruimte in Etterbeek. Ze is ook medeoprichtster van het feministisch collectief Poxcat. Als toetsenist en producer in het duo "Capelo", in haar soloproject Elfo Van de Velde of als DJ onder de artiestennaam DJ Hyppocampo is ze nooit ver van een podium verwijderd. Ze is ook de nieuwe host van Karaofée, een reizende feeënkaraoke in Brussel.

Lynn Dewitte is de programmamanager van Brussels Jazz Weekend, een gratis jaarlijks festival dat jazz in al zijn vormen viert in het hart van Brussel. Ze maakt ook deel uit van het team achter het platform Brussels Jazz Alert, dat opkomend Belgisch talent promoot. Ze werkt al verschillende jaren in de muziekindustrie als manager, boeker, organisator van evenementen en labelcoördinator. In 2020 richtte ze haar agentschap "Lynn Dewitte, Booking & Management" op om Belgische en internationale artiesten te ondersteunen en te promoten. Ze is ook stichtend lid van de nieuwe Fédération des Bookers et Managers Uni-e-s (FBMU).

Activiteit in de gekozen mix : Alleen FINTA personen / Inschrijving verplicht

Tijd: 12:45-13:45

Plaats: La Kantine du Canal, Quai Fernand Demets 55, 1070 Anderlecht

Workshop "Gendergeweld"

onder leiding van
Logo Liminal.png

"gendergeweld: blinde vlekken en verantwoordelijkheden" 

 

Doel van de workshop: Concrete elementen uitwerken voor het ontwerpen van een toolbox om de betrokkenheid van mannen te bevorderen en zichtbaar te maken in de feestelijke omgeving.

Voor deze workshop brengen we actoren uit de muzieksector en deskundigen uit de sociaal-educatieve sector samen. De verschillende beroepsorganisaties van de partyscene zullen vertegenwoordigd zijn om een zo breed mogelijke visie te hebben op de te ontwikkelen acties en instrumenten. De groep zal bestaan uit een twintigtal personen met profielen als zaalmanager, federatiecoördinator, technisch manager, barbeheerder, veiligheidsagent, expert in de deconstructie van mannelijkheid, expert in genderkwesties, sociaal werker, enz.

We willen de volgende profielen samenbrengen voor elke bedrijfscategorie : 1 cisgender man + 1 cisgender vrouw en 1 LGBTQIA+ persoon.

Liminal wil een ruimte bieden waar individuen en mannen in het bijzonder kunnen werken aan het deconstrueren van de lagen van patriarchale conditionering in hun leven. We doen dit door les te geven over patriarchaat en het effect ervan op identiteit, relaties en gedrag, maar ook door mensen de kans te geven persoonlijke groei te ervaren en authenticiteit na te streven.

Ontmoet de trainers!

Hugo Mega, een transformatieve coach en activist in Brussel, is voorstander van gelijkheid en genderrechtvaardigheid. Hij lanceerde "Male Identities" in 2019, een feministisch platform voor mannen om patriarchaat en privileges uit te dagen. Dit initiatief is uitgegroeid tot Liminal, waar Hugo workshops faciliteert over feminisme, deconstructie van mannelijkheid en ontmanteling van patriarchale conditionering. Momenteel volgt hij een master in genderstudies en wijdt hij zich aan onderzoek naar deconstructie en mannelijkheid.

Michiel van der Padt studeerde Religiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en houdt zich sinds 2019 bezig met gendergelijkheid en mannelijkheid. Hij heeft met verschillende Nederlandse en Belgische organisaties gewerkt aan bewustwording rond gendergelijkheid, en specifiek hoe (cis)mannen betere bondgenoten kunnen zijn voor de feministische zaak. In 2021 richtte hij samen met Hugo Mega Liminal op, een ruimte voor reflectie over genderrechtvaardigheid en patriarchaat. Daarnaast werkt Michiel in de communicatie voor de Vrouwenraad in Brussel.

Activiteit voorbehouden aan professionals uit de muzieksector en deskundigen / Registratie verplicht

Tijd: 14:00-17:00

Plaats: L'Abeille Blanche

Workshop "Auteursrecht & naburige rechten"

onder leiding van

Auteursrecht en naburige rechten zijn essentiële begrippen om te evolueren en professioneel te worden in je muzikale project. Tijdens deze workshop zullen we ontcijferen wat deze rechten zijn en wat ze onderscheidt en hoe je dankzij deze rechten nieuwe inkomstenbronnen kunt genereren. Wat zijn de missies van deze structuren? Hoe beheren ze de rechten van hun leden? Hoe kan men zijn creaties beschermen? Welke financiële steun is er beschikbaar? Alle antwoorden op uw vragen als uitvoerende of scheppende kunstenaar vindt u hier!

Ontmoet de trainers!

Thomas is actief in de afdeling Ledenrelaties van Sabam (Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers). Adviseur van Sabam-leden en hun entourage inzake auteursrechtenbeheer en financiële steun aangeboden door Sabam For Culture. Vertegenwoordiger van Sabam binnen de Belgische Franstalige muzieksector.

Sébastien heeft een diploma in rechten, marketing en communicatie, en is zeer gepassioneerd door muziek. Nadat hij binnen het APMC vele artiesten heeft geadviseerd bij de ontwikkeling van hun carrière, heeft hij ook enkele jaren met hen samengewerkt in de evenementenindustrie. In 2020 trad hij in dienst bij PlayRight als hoofd communicatie en culturele zaken om leiding te geven aan de sociaal-culturele, politieke en educatieve acties van de collectieve beheersmaatschappij voor naburige rechten van uitvoerende kunstenaars. Met zijn werk wil hij artiesten en de culturele sector in het algemeen ondersteunen, informeren en verdedigen.

Activiteit open voor artiesten & managers / Registratie verplicht

Tijd: 15:00-17:00

Plaats: L'Abeille Blanche

Drink pro

met de steun van

"Laten we elkaar ontmoeten en iets drinken!" 

Een ruimte om te netwerken en bij te praten!

Een gezellig moment om de dag af te sluiten alvorens verder te gaan met de concertavond. Een gelegenheid om te netwerken, te ontmoeten en bij te praten met andere culturele actoren onder het genot van een drankje.

 

Het is ook een gelegenheid om een door een duo van mannen en vrouwen gebrouwen bier te proeven dat deel uitmaakt van de vermindering van de ecologische voetafdruk. Het is gemaakt van onverkocht brood.

Activiteit open voor acteurs uit de muziekindustrie / Geen registratie vereist

Tijd: 17:00-18:00

Plaats: L'Abeille Blanche

Kan niet wachten om jullie allemaal te ontmoeten!

bottom of page